Vier praktische tips voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als onderneming ben je niet bezig in het luchtledige maar maak je onderdeel uit van de samenleving. Alleen al om die reden is het vanuit onze visie goed om betrokken te zijn bij de maatschappij waarin je leeft en na te denken over hoe je hier een zinvolle bijdrage aan kunt leveren. Zeker in deze voor iedereen spannende tijden. In deze blog geven we je ter inspiratie een aantal tips hoe je uiting kunt geven aan je maatschappelijke betrokkenheid.

Vier praktische tips voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Tip 1: Ga een verbintenis aan met (lokale) goede doelen

Kijk welke goede doelen je kunt ondersteunen als bedrijf. Maak het jezelf makkelijk en zoek een goed doel dicht bij huis, in jouw eigen omgeving. En doe het dan bij voorkeur niet eenmalig maar ga als het even kan een langdurige verbintenis aan. Zo doet ons Roemeense kantoor zelf ieder jaar mee aan een marathon die jaarlijks wordt georganiseerd door verschillende non-profit organisaties. De opbrengst komt ten goede aan diverse initiatieven die zich inzetten om het dagelijkse leven van kwetsbare groepen die woonachtig zijn in de regio te verbeteren. Tijdens de kerstperiode hebben onze Roemeense collega’s bovendien cadeautjes uitgedeeld aan kinderen in een weeshuis.

Tip 2: Ondersteun educatieve projecten

Onderwijs is essentieel om volwaardig mee te kunnen draaien in de maatschappij. Als je beschikt over een gedegen opleiding, is de kans immers groter dat je ook daadwerkelijk een baan krijgt. In samenwerking met lokale universiteiten organiseren wij zelf campagnes, projecten en events die jonge mensen helpen om een carrière op te bouwen. Daarbij hebben we specifiek aandacht voor degenen die starten vanuit een achterstandspositie. We gebruiken ons platform om nieuwe carrièrekansen te creëren zodat jonge mensen makkelijker kunnen toetreden tot de arbeidsmarkt.

Vier praktische tips voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Tip 3: Stimuleer saamhorigheid door je medewerkers in te zetten

Je bedrijf is eigenlijk de samenleving in het klein. Je kunt een gevoel van saamhorigheid creëren door je eigen medewerkers te vragen of zij zich willen inzetten voor de gemeenschap. Onze eigen medewerkers in Roemenië vervullen gedurende kerstperiode bijvoorbeeld wensen van leerlingen van een onderwijsinstituut voor kinderen met een handicap. Ook zijn ze actief binnen andere projecten gedurende het jaar. Het mooie is dat je zo niet alleen iets doet voor je medemens maar ook zorgt voor een prettige werksfeer binnen je eigen onderneming.

Tip 4: Zoek een nieuwe bestemming voor overtollige spullen

Om de zoveel tijd zijn je meubilair en apparatuur aan vernieuwing toe. Lever niet alleen een bijdrage aan een sociale maar ook aan een duurzame samenleving door te kijken hoe je deze een tweede leven kunt geven. Waarom weggooien als je er ook iemand anders blij mee kunt maken? Wij doneren onze gebruikte computerapparatuur aan instituties en buurtcentra in ons werkgebied in Roemenië.

Onze eigen motivatie

Waarom wij er heel bewust voor kiezen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen? Dat heeft alles te maken met de manier waarop wij georganiseerd zijn. Het is veertien jaar geleden dat DataMondial Nederland de eerste vestiging in Roemenië opende in de stad Galati. Daar zijn wij inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere werkgevers. Het is een win-win situatie. Het tekort aan goed opgeleide werknemers voor onze opdrachtgevers in Nederland wordt opgelost, terwijl de lokale economie in Galati wordt versterkt zonder dat mensen hun familie en sociale omgeving hoeven te verlaten.

DataMondial is een geëngageerde werkgever, nauw betrokken bij de stad en de gemeenschap. Daar zijn wij trots op!

Lees ook onze andere blogs op www.datamondial.com/blog/.

Neem contact op

Email
Bel mij terug
Waar kunnen wij mee helpen? Neem contact met ons op of vul onderstaand formulier in.