Outsourcing als oplossing voor het personeelstekort

Voor veel bedrijven wordt het steeds lastiger om hun business draaiende te houden. Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dat het aantal vacatures in Nederland in het tweede kwartaal van 2021 – voor het eerst sinds het begin van de meting in 2003 – het aantal werklozen oversteeg. Daarmee is het een voortdurende uitdaging om ook het backoffice, een onmisbare schakel tussen uw klanten en uw interne processen, overeind te houden. Wij vertellen u waarom outsourcing een goede oplossing kan zijn.

Outsourcing als oplossing voor het personeelstekort

De nood is hoog

De cijfers van het CBS geven aan hoe nijpend de situatie is. In het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal vacatures met 82.000 toe naar 327.000, terwijl het aantal werklozen met 27.000 daalde tot 3,3 procent. Net als in het voorgaande kwartaal stonden er veel vacatures open in de handel en de zakelijke dienstverlening, en heeft de transport en logistiek sector ook haar uitdagingen. Customer support en het backoffice zijn belangrijk voor het succes van een onderneming. Als daar personele tekorten dreigen, is het tijd voor een oplossing.

Het belang van een goed lopende backoffice

De nood is hoog dus het is zaak te zoeken naar creatieve oplossingen. Ook om een goed lopende customersupport en het backoffice te waarborgen. Waarom is dat zo belangrijk? Het is juist het backoffice dat ervoor zorgt dat de frontoffice/customer support (o.a. de afdeling verkoop en de klantenservice) optimaal kan functioneren. De backoffice medewerkers hebben dan wel geen direct contact met klanten, maar ze voeren wel de ondersteunende werkzaamheden uit die noodzakelijk zijn om uw klanten goed te kunnen bedienen (van order entry, inkoop en administratie tot contractbeheer en verzenden van producten).

Specifieke taken outsourcen

Outsourcing kan een deel van de oplossing zijn. De volgende veel voorkomende backoffice taken zijn relatief eenvoudig te outsourcen:

  •  Het inboeken van verkooporders
  •  Het verwerken van inkomende facturen
  •  Contractbeheer
  •  Het invoeren van gegevens
  •  Invoer en onderhoud van de databases (klant- en productgegevens)
  •  Het onderhoud van de webshop (actuele informatie, aanbod, prijzen)

In principe kan elke repeterende vorm van gegevensverwerking worden uitbesteed. De professional die de taken overneemt werkt in de (online) systemen van de klant (realtime verwerking) of in eigen systemen.

Outsourcing is vaak mogelijk tegen aanzienlijk lagere kosten. Kwalitatief blijft het werk op niveau en via duidelijke garanties wordt het werk binnen de afgesproken tijd (S.L.A.) aangeleverd.

Waarom kiezen voor outsouring?

Het kostenaspect is echter niet de belangrijkste reden waarom u voor outsourcing zou moeten kiezen: voorop staat dat vaak aanzienlijke winst valt te behalen op het gebied van efficiency en schaalbaarheid.

Wij werken bijvoorbeeld met het principe ‘train de trainer’. Als opdrachtgever hoeft u daarmee slechts één keer iets uit te leggen aan een teamleider. Die zorgt er vervolgens voor dat de instructie mondeling en schriftelijk wordt overgedragen aan onze kundige Remote Data Assistants zodat ze precies weten wat ze moeten doen. Dat scheelt u heel veel tijd.

En heeft u opeens meer inzet nodig, bijvoorbeeld vanwege een tijdelijke piek in de verkoop, dan is het geen enkel probleem om op te schalen voor een bepaalde periode. In rustige tijden worden er weer minder mensen ingezet op het proces.

Het overwegen waard

Outsourcing is dan ook zeker het overwegen waard. Wij horen van onze klanten dat ze vooral blij zijn dat ze hun deadlines halen en hun beloftes aan hun eindklanten kunnen waarmaken. Daarnaast is er het besef dat de werkzaamheden worden uitgevoerd conform de gestelde KPI’s evenals de geldende wettelijke regels over de verwerking van persoonsgegevens (zoals de GDPR/AVG).

Wellicht is outsourcing ook voor uw bedrijf een optie. Wilt u weten wat ons team van Remote Data Assistants voor u kan betekenen? Neem dan vooral contact op via info@datamondial.com of via 010-4421878. Lees ook onze andere blogs op: https://www.datamondial.com/blog/.

Neem contact op

Email
Bel mij terug
Waar kunnen wij mee helpen? Neem contact met ons op of vul onderstaand formulier in.