Meer specialisatie, minder mensen. Wie doet nog het werk in de logistiek?

Vanuit een Corona crisis springen logistiek dienstverleners in een pool van personeelstekort. Werving- en selectiebureaus vissen in dezelfde vijver en verleiden elkaars kandidaten om over te stappen naar een nog beter passende functie bij een ander bedrijf. Nog voordat iemand is aangenomen, komt de volgende opzegging binnen en bij een ‘normale’ verkoudheid blijven mensen thuis in afwachting van de uitslag van de coronatest. De grote vraag vandaag de dag is: Wie doen tijdens deze hectische periode van werving, selectie, ziekteverzuim, omscholing en inwerken nog het tijdsgebonden administratieve productiewerk?

Meer specialisatie, minder mensen. Wie doet nog het werk in de logistiek?

Door de toenemende druk rondom de afstemming van logistieke opdrachten, hebben bedrijven de traditionele rollen van klantbeheerder, expediteur en planner omgedoopt tot Customer Service afdelingen. Binnen de Customer Service rol ligt de primaire verantwoordelijkheid in het optimaal afstemmen van de informatievoorziening tussen de klant, operatie en leveranciers. Zodat tijdig de juiste informatie op het juiste tijdstip bij de juiste partijen wordt opgevraagd en aangeleverd. Deze rol is uitdagender aan het worden door het afnemen van beschikbare resources, toenemende klant specifieke wensen, maar vooral door een tekort aan mensen met de juiste expertise en attitude om deze hectische rol te vervullen.

Specialisatie

Het verwerken van zending specifieke informatie binnen de logistieke keten wordt door toenemende specialisatie van rollen binnen bedrijven ondergebracht in administratieve backoffice functies om de customer service te ontlasten. Hierdoor heeft de customer service meer tijd om de uitvalpercentages sneller en beter op te volgen. Zij hoeven zich immers niet bezig te houden met de dagelijkse invoer en verwerking van de zending informatie en documentatie die veelal via email wordt ontvangen. Het vinden van mensen die expertise hebben in het verwerken van de administratieve werklast rondom zendingen is echter – net als in andere sectoren – steeds lastiger. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat er specifieke logistieke expertise nodig is om deze data correct en tijdig te verwerken. En daarbij ook nog een aantal cruciale controles uit te voeren om te voldoen aan de wet- en regelgeving.

Toename in ondersteuningsbehoefte

Als neutraal logistiek backoffice ziet DataMondial een sterke toename van het aantal verzoeken om meer capaciteit en een bredere ondersteuning om de administratieve werklast van logistieke Customer Service afdelingen te verlichten. Hiermee borgen logistiek dienstverleners de uitvoering door middel van service level agreements op hun dagelijkse administratieve werklast. De werkzaamheden bestaan uit een ondersteuning van het gehele order to cash proces. Van orderontvangst, notificaties, validatie, verwerking en documentatie tot en met de afrekening van zendingen en de verwerking van zending gerelateerde facturen.

DataMondial Customer Service Support voor logistiek dienstverleners

Heeft uw bedrijf ook te maken met bovenstaande uitdagingen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende demo hoe wij met onze logistieke expertise Customer Service Support ondersteuning bieden om de werklast van customer service afdelingen te verminderen. Wij zorgen dat u uw klanten weer tijdig kunt informeren en er geen zending meer tussen wal en schip valt!

Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vooral contact met ons op: info@datamondial.com of 010-4421878 (vraag naar Sander Walraven).

Neem contact op

Email
Bel mij terug
Waar kunnen wij mee helpen? Neem contact met ons op of vul onderstaand formulier in.