Hoe houdt u logistieke teams tevreden in dit digitale tijdperk?

Veel logistiek dienstverleners hebben sinds het begin van de coronacrisis in 2020 – net als de rest van ondernemend Nederland – een digitale transitie ondergaan. Thuiswerken, flexibele uren, online vergaderingen: het is aan de orde van de dag. Teams van logistiek dienstverleners zijn er inmiddels aan gewend en de meesten bevalt het prima. Voorheen ondenkbare scenario’s worden vandaag de dag binnen een handomdraai geïmplementeerd om medewerkers met zo min mogelijk inspanning de klanten optimaal te laten bedienen. Tegelijkertijd worden zij ook veeleisender, ze zitten niet meer te wachten op tijdsgebonden repeterende werkzaamheden.

Hoe houdt u logistieke teams tevreden in dit digitale tijdperk?

Een stuk bewustwording

ICT-infrastructuren zijn in sneltreinvaart aangepast om werken op afstand mogelijk te maken. Teams doen hun best om belangrijke operationele processen via een combinatie van thuis werken en op kantoor zo soepel mogelijk te laten verlopen. Middels team web-meetings zorgen ze ervoor dat hun kennis op niveau blijft. Het besef is er dat zaken efficiënter en eenvoudiger kunnen. Steeds vaker vragen mensen zich af of datgene wat zij voorheen in een strak tijdsgebonden ritme deden wel écht waarde toevoegt en past binnen hun functie.

Invloed op attitude van teams

De wijziging van de traditionele werkweek naar een flexibelere werkweek waarbij resultaat zwaarder telt dan aanwezigheid, heeft teams een nieuw inzicht gegeven in hun toegevoegde waarde voor de onderneming. Medewerkers die de afgelopen maanden hebben kunnen proeven van deze resultaatgerichte manier van aansturen, hebben geen zin meer in de traditionele ‘aanwezigheidsbeoordeling’. Ze willen waarde toevoegen en vragen zich meer dan ooit af “Is het de bedoeling dat ik dit dagelijks doe, of kan dat handiger?”

Hoe houdt u logistieke teams tevreden in dit digitale tijdperk?Traditionele werkzaamheden in een modern team

Helaas is de praktijk vaak dat mensen onder tijdsdruk het overgrote deel van hun dag repeterende werkzaamheden moeten uitvoeren om de operationele processen in goede banen te leiden. Denk aan o.a. mailboxen beheren, orders invoeren, tarieven opvragen en documenten verzorgen. Dit kan leiden tot ontevredenheid binnen het team. Werkgevers vragen slimme oplossingen en proactieve dienstverlening terwijl de meeste teams in de greep van hun mailbox reactief orders invoeren, documenten opmaken en diverse webportals afstruinen voor informatie die noodzakelijk is om orders doorgang te laten vinden binnen de organisatie. Hierdoor ontstaat er een discrepantie tussen de verwachtingen van de werkdag op basis van de functieomschrijving en de feitelijk uit te voeren werkzaamheden. Met alle gevolgen van dien.

Een uitgekiende mix van automatisering en outsourcing

Steeds meer bedrijven gaan het gevecht aan met deze tijdsgebonden repeterende werkzaamheden om hun teams te laten accelereren. Voorheen om kosten te besparen, vandaag de dag ook om te voldoen aan de eisen van een optimaal personeelsbestand. Hierdoor kunnen teams positief bijdragen aan de doelstellingen van de onderneming en creëren bedrijven een uitdagende werkdag voor de slimme werker die wél tijd heeft om proactief klanten te informeren. Steeds meer bedrijven kiezen om deze reden voor een uitgekiende mix van automatiseren en outsourcing. Door deze mix kunnen teams binnen een zeer korte periode (enkele weken) ontlast worden van repeterende werkzaamheden en dalen de kosten die gemaakt worden op repeterende werkzaamheden direct met circa 60%. De automatisering heeft zo bovendien voldoende tijd om op basis van een onderbouwde business case een optimale lange termijn oplossing te implementeren.

Hoe houdt u logistieke teams tevreden in dit digitale tijdperk?Business Process Assistance

DataMondial heeft zogenaamde Business Process Assistance speciaal ontwikkeld voor bedrijven die moderne teams, in zeer korte tijd, optimaal willen faciliteren en tegelijk een substantiële kostenbesparing willen realiseren. Via Business Process Assistance worden alle belangrijke dagelijks repeterende handelingen binnen servicelevel en binnen uw systeem uitgevoerd door een team logistiek getrainde remote data assistants. Daarbij betaalt u alleen voor output (daadwerkelijke handelingen), dus geen orders = geen kosten. Op basis van volumes en in overleg met uw ICT-afdeling zetten wij tooling in om de verwerking nog efficiënter te maken en/of leveren wij gedetailleerde rapportages om te ondersteunen bij verdere procesoptimalisatie c.q. automatisering.

Over DataMondial

DataMondial heeft de afgelopen 10 jaar veel ervaring opgedaan in het volledig ontzorgen van ruim 30 logistieke dienstverleners. Dit op het gebied van logistieke informatie en dataverwerking. Vanuit een ISO27001 beveiligde omgeving werken 300 remote data assistants dagelijks de systemen bij. Dit voor alle modaliteiten die de logistieke keten kent. Via het Pick and choose concept, vanuit vier kerncompetentie centers, kan DataMondial de administratieve afhandeling binnen het gehele Order to Cash proces van uw organisatie ondersteunen.

Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vooral contact met ons op: info@datamondial.com of 010-4421878 (vraag naar Sander Walraven).

Neem contact op

Email
Bel mij terug
Waar kunnen wij mee helpen? Neem contact met ons op of vul onderstaand formulier in.