De invloed van digitalisering op logistieke teams

Digitalisering en de almaar toenemende wet- en regelgeving zijn van grote invloed op de samenstelling van teams binnen de logistieke sector. Veranderingen vinden in een razend tempo plaats. Bedrijven staan voor de uitdaging een beleid op te stellen om mee te kunnen gaan in deze ontwikkelingen. Wat ons betreft een must om een toekomstbestendige organisatie op te bouwen. Maar hoe creëer je als logistiek/operationeel manager meer tijd om je teams te scholen zodat ze mee kunnen in deze digitale transitie? De operationele werkdruk neemt immers alleen maar toe en het wordt steeds moeilijker om gekwalificeerde mensen te vinden. De oplossing: het uitbesteden van specifieke backoffice werkzaamheden aan een externe organisatie.

De invloed van digitalisering op logistieke teams

De praktijk

Waar lopen logistiek dienstverleners in de praktijk precies tegenaan? Soms staat er zo veel druk op bijvoorbeeld het invoeren van orders dat dit een groot deel van de werkdag van je medewerkers in beslag neemt. Vervolgens is er geen tijd om klanten proactief te informeren over de status van hun orders, wat de klantervaring enorm ten goede zou komen. In veel situaties is met uitbesteden van dit soort werkzaamheden bovendien een aanzienlijke efficiencyslag te bewerkstelligen. Een klant van ons was voorheen veel tijd kwijt met het invoeren van zeevracht tarieven, nu is het mogelijk met slechts een druk op de knop de meest efficiënte route voor een goederenstroom op te vragen.

Drie ontwikkelingen

Alle reden dus om na te denken hoe je zaken binnen je organisatie wellicht anders kunt organiseren. Er zijn ook bredere ontwikkelingen die maken dat dit hét moment is voor herbezinning:

  1. Mensen willen een baan met impact. Vooral de nieuwe generatie is steeds lastiger te motiveren om relatief eenvoudige, repeterende werkzaamheden uit te voeren. Door uw processen uitdagend te houden, trekt u eerder mensen aan die uw organisatie vooruithelpen.
  2. De flexibele schil (arbeidskrachten) staat op de tocht. Regelgeving scherpt aan waardoor het tijdelijk inzetten van mensen steeds lastiger wordt. Dit kan ten koste gaan van uw bewegingsvrijheid en de kwaliteit van uw medewerkersbestand.
  3. Ondernemers willen steeds meer slimme werkers in plaats van harde werkers. Het ontwikkelen en op peil houden van deze kennis kost energie, wat ten koste kan gaan van operationele discipline en continuïteit binnen belangrijke processen.

Hoe kan het anders?

Door backoffice werkzaamheden uit te besteden aan DataMondial maakt u ons onderdeel van uw digitale transitie strategie. Dit heeft belangrijke voordelen:

  1. U kunt profiteren van deskundige ondersteuning. Als Europees logistiek backoffice expert ondersteunen we al jaren logistiek dienstverleners bij de digitale transitie van hun onderneming. Dat doen we door zorg te dragen voor een snelle en tijdige verwerking van informatiestromen binnen de processen: import, export, warehousing en distributie.
  2. Binnen uw eigen organisatie kunt u focussen op kernzaken. Wij zorgen dat het verwerken van belangrijke operationele en financiële informatiestromen gewoon doorgaat. Uw eigen medewerkers krijgen daarmee ruimte om zich bezig te houden met het onderscheidend vermogen van uw organisatie en procesoptimalisatie. Bijkomend voordeel is dat u uw werkprocessen uitdagend en daarmee aantrekkelijk houdt. Tevreden medewerkers dus, waarmee u ziekteverzuim en verloop voorkomt.
  3. U heeft meer geld voor andere doelen. DataMondial zorgt voor échte flexibilisering door repeterende werkzaamheden doorgaans 40-60% voordeliger uit te voeren. Dat kan doordat u alleen betaalt voor de feitelijke verwerking van uw informatiestromen. Hierdoor heeft u meer geld over om te investeren in bijvoorbeeld opleidingen, voor een kwalitatief hoog medewerkersbestand.
  4. U legt de basis voor een vliegende start van uw digitale transformatie. Wij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van de digitalisering en afstemming van repeterende handelingen voor de verschillende logistieke modaliteiten en services. Door gebruik te maken van onze deskundigheid, kunt u een vliegende start maken naar een optimale balans tussen automatisering en manuale handelingen op basis van beschikbare automatiseringsoplossingen.

Gun uw mensen meer focus voor wat er écht toe doet terwijl u tegelijkertijd verzekerd bent van een tijdige en correcte uitvoering van uw logistiek administratieve werkzaamheden. Vraag vandaag nog uw pilot aan bij DataMondial. Bel 010 442 18 78 of email: info@datamondial.com.

Neem contact op

Email
Bel mij terug
Waar kunnen wij mee helpen? Neem contact met ons op of vul onderstaand formulier in.