DataMondial: Van 8 naar 300 FTE

Het is inmiddels alweer ruim twaalf jaar geleden dat ik samen met mijn broer en schoonzus DataMondial heb opgericht. Van oorsprong ben ik jurist en ben ik in verschillende, met name commerciële en directie, functies werkzaam geweest in de scheepvaart en in de logistiek. Van 2000 tot 2008 heb ik bij Lehnkering gewerkt. In de expeditie en planning werkten logistieke experts die vele repeterende werkzaamheden uitvoerden. Deze mensen moesten zich eigenlijk bezig houden met logistiek en niet met data-invoer. In mijn optiek waren zij gewoon te goed en te duur voor het invoeren van data.

DataMondial: Van 8 naar 300 FTE

Mijn broer en schoonzus, een Roemeense, hadden destijds een eigen drukkerij en hun productie lag in Roemenië. Op verzoek van Lehnkering hebben zij op een gegeven moment twee Roemeense medewerkers ingehuurd om voor Lehnkering op afstand de data-invoer te verzorgen. Dat bleek een succes. De besparing was enorm en de kwaliteit en de tijdige oplevering van de documentatie waren optimaal.

Reden voor ons om het groter aan te pakken en in 2008 DataMondial in het leven te roepen. In de loop der tijd zijn we van een klein familiebedrijf met acht medewerkers uitgegroeid tot een internationale onderneming met ruim driehonderd medewerkers. En we blijven groeien, mede geholpen door de verdergaande digitalisering in de samenleving die als gevolg van de coronacrisis in een stroomversnelling is gekomen. Wij werken al sinds het allereerste begin digitaal, dus we zijn niet anders gewend. Wij gaan verder waar automatisering en robotisering ophouden en/of niet rendabel zijn.

Het mooie van het concept van DataMondial is dat het in meerdere opzichten winst oplevert. Het zijn niet alleen de lagere arbeidskosten. Door (complexe) terugkerende data-entry werkzaamheden te outsourcen, is het voor bedrijven simpelweg makkelijker om hun eigen personeel – met name de jongere generatie – gemotiveerd te houden door hun meer het vakspecifieke werk te laten doen. Tegenwoordig willen bedrijven ook vooral mensen die zich helemaal focussen op datgene wat er voor hun bedrijf echt toe doet en waarvoor ze zelf geleerd hebben. Data-invoer is voor deze mensen nu niet bepaald de uitdaging waarvoor ze geleerd hebben.

DataMondial: Van 8 naar 300 FTE

Outsourcing draait in onze visie om vertrouwen. Mensen vinden het over het algemeen toch een beetje eng. Als je je gegevens overdraagt aan iemand anders, dan wil je er wel zeker van zijn dat ze in goede handen zijn. Om die reden werken we al heel lang AGV/GDPR proof en zijn we ISO 27001 gecertificeerd. Daarnaast werken we alleen met gemotiveerde vaste hoogopgeleide mensen in Roemenië die bij aanname ook altijd een vertrouwelijkheidsverklaring ondertekenen en een verklaring van goed verdrag moeten overleggen. Daarmee zijn de data maximaal geborgd.

DataMondial is bovendien veel meer dan alleen een leverancier van diensten. We gaan feitelijk een strategisch partnerschap aan met bedrijven. Onze mensen zijn gewoon medewerkers op afstand die een volwaardig onderdeel worden van het bedrijf waar ze voor werken. En samen streven we voortdurend naar optimalisatie van de werkzaamheden, o.a. middels data kwaliteitsrapportages en vele andere rapportages. We doen het echt mét elkaar.

Voor de toekomst ligt er voor ons de uitdaging om ook buiten de branches waar we nu met name in opereren – de logistieke sector, het verzekeringswezen, retail en inkoopcombinaties – duidelijk te maken wat we voor hen kunnen betekenen. Juist ook als het gaat om complexe dataverwerking. Wij werken voor iedere branche die (complexe) data te verwerken heeft. Ambities genoeg dus, er valt nog een hele wereld te winnen.

Laat het ons vooral weten als u wilt verkennen of we wellicht ook een interessante partner zijn voor u!

Burt Propsma

Neem contact op

Email
Bel mij terug
Waar kunnen wij mee helpen? Neem contact met ons op of vul onderstaand formulier in.